- Μασαχουσέτη
- (Massachusetts). Πολιτεία (21.465 τ. χλμ., 6.397.304 κάτ. το 2001) των βορειοανατολικών ΗΠΑ, στη Νέα Αγγλία, με πρωτεύουσα τη Βοστόνη. Συνορεύει με τις ομόσπονδες πολιτείες Νιου Χαμσάιρ και Βερμόντ στα Β, Νέα Υόρκη στα Δ, Κονέκτικατ και Ροντ Άιλαντ στα Ν, ενώ στα Α βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό.
Η παράκτια γραμμή της πολιτείας διαρθρώνεται στο ακρωτήριο Αν, στον κόλπο της Μασαχουσέτης και στον κόλπο του Ακρωτηρίου Κοντ, και ορίζεται στα Ν και Α από την ομώνυμη χερσόνησο, πέρα από την οποία εκτείνεται το Ναντάκετ Σάουντ –ευρεία υδάτινη έκταση που χωρίζει την ήπειρο από τα νησιά Μάρθα’ς Βίνγιαρντ και Ναντάκετ– και ο βαθύς κόλπος Μπάζαρντς, που πλαισιώνεται στη νοτιοανατολική του πλευρά από ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών.
Σε ολόκληρη την έκταση της Μ. είναι εμφανή τα ίχνη των παγετώνων της τεταρτογενούς περιόδου, οι οποίοι κατέσκαψαν τις ζώνες που είχαν σχηματιστεί από λιγότερο ανθεκτικά πετρώματα, συσσωρεύοντας κατόπιν επιβλητικές μάζες από μοραινικά υπολείμματα στα κράσπεδα ή στο μέτωπο των παγετωνικών ρευμάτων. Πίσω από την πεδινή παράκτια λωρίδα, το έδαφος ανυψώνεται σε μια σειρά ανάγλυφων, τα οποία ανήκουν στο σύστημα των Απαλαχίων. Στα Δ σχηματίζουν ράχες με διεύθυνση από Β προς Ν, ανάμεσα στις οποίες δεσπόζουν τα όρη Μπερκσάιρ, Χούζακ και Τακόνικ. Πολυάριθμοι είναι οι ποταμοί που τη διαρρέουν· ανάμεσα στους σημαντικότερους περιλαμβάνονται οι Κονέτικατ, Τόντον και Μέριμακ. Το κλίμα είναι εύκρατο ψυχρό, μάλλον υγρό, με δροσερά καλοκαίρια, ψυχρούς χειμώνες και άφθονες βροχοπτώσεις (1.100 χιλιοστά ετησίως).
Η οικονομία της Μ. βασίζεται κυρίως στη βιομηχανία (υφαντουργία, χημικά προϊόντα, είδη διατροφής και μεταλλομηχανουργία), η οποία ευνοείται από την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας. Σημαντική επίσης είναι η γεωργία (πατάτες, δημητριακά, κηπευτικά, φρούτα, καπνός και κτηνοτροφές), η κτηνοτροφία βοοειδών, η εκμετάλλευση του μεγάλου δασικού πλούτου και η αλιεία, στην οποία η Μ. κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην ΗΠΑ.
Κυριότερες πόλεις, εκτός από τη Βοστόνη, είναι οι Κέιμπριτζ, έδρα του περίφημου πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Μπρόκτον, Λίν, Κουίνσι, Νιούτον, Φολ Ρίβερ κ.ά.
Η ακτή της Μ., στην οποία είχαν φτάσει πιθανότατα οι Βίκινγκς στις αρχές του 11ου αι., εξερευνήθηκε από τον Τζοβάνι Καμπότο το 1497. Πολύ αργότερα ξεκίνησε ο αποικισμός της περιοχής με την ίδρυση του Πλίμουθ (1620) από τους Pilgrim Fathers, του Σάλεμ (1626) και της Βοστόνης (1630). Το 1643 ιδρύθηκε η ομοσπονδία της Νέας Αγγλίας, η οποία πολύ σύντομα ήρθε σε ρήξη με τη μητρόπολη. Τον Φεβρουάριο του 1788 η Μ. ανακηρύχθηκε πολιτεία, μια από τις πρώτες δεκατρείς της Ένωσης.
Η Σάλεμ, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, ιδρύθηκε το 1626 και είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις των ΗΠΑ· στη φωτογραφία, παραδοσιακά σπίτια σε δρόμο της πόλης.
Τοπίο της δυτικής Μασαχουσέτης, το οποίο χαρακτηρίζεται από τις δασώδεις πλαγιές των αναγλύφων που ανήκουν στο ορεινό σύστημα των Απαλαχίων.
Dictionary of Greek. 2013.